Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoekenTaba: Pharaoh's Island
Pharaoh's Island:

Pharaoh's Island, soms ook Coral Island, of Geziret Faraum genoemd, is de locatie van een kruisvaardersfort, opgericht door Boudewijn de Eerste, koning van Jeruzalem, vanaf 1116 na Christus. Vanop de top van het fort kan je maar liefst 4 verschillende landen onderscheiden: Egypte, IsraŽl, JordaniŽ en Saudi ArabiŽ.

Het fort werd wegens drie belangrijke redenen op deze plaats gebouwd:
  • Het lag midden in een belangrijke handelsroute tussen het verre oosten en Europa
  • Het was gemakkelijk te verdedigen aangezien het op hoge kliffen werd gebouwd en buiten het bereik was van op land gestationeerde katapulten.
  • Het bevindt zich in het smalste deel van de Golf van Aqaba.
Het kasteel werd oorspronkelijk "Ile de Graye Kasteel" genoemd door de kruisvaarders en gedurende die tijd werd het gebruikt om taksen van Arabische handelaars te ontvangen en af en toe ook om deze zelfde Arabische schepen aan te vallen. Tegelijkertijd leverden ze bescherming aan de pelgrims die reisden tussen Jeruzalem en het Sint Catharina klooster.

Pharaoh's Island

Het fort viel in 1170 echter in handen van de Arabische krijgsheer Salah ad-Din, bij ons beter bekend onder de naam Aladin. Sommige verslagen doen blijken dat deze het fort reeds is 1183 verliet, anderen daarentegen dat hij het fort nog stevig uitbreidde en dat het bemand werd tot ver in de 13de eeuw. De Mamelukken en Ottomaanse overheersers van Egypte zouden het later opnieuw in gebruik nemen en verder uitbreiden.

Het fort, dat volledig gerenoveerd is, bestaat uit grote aantallen kleine kamertjes. Deze dienden als slaapplaatsen voor de soldaten. Verder zijn er ook nog badkamers en keukens met enorme ovens. Langs de omwalling staan er ook torens waarin postduiven werden gehouden (deze werden ingezet tijdens de middeleuwen om boodschappen snel over grote afstanden te verspreiden) en cirkelvormige torens voor de boogschutters ter verdediging.

Ook Lawrence of Arabia, de bekende oorlogsheld uit de Eerste Wereldoorlog, maakte in 1914 een gewaagd bezoek aan het fort, maar verder is er weinig bekend over de geschiedenis van het fort. Het sprekt voor zichzelf dat er zich minstens ťťn belangrijk gevecht heeft afgespeeld, toen Salah ad-Din het fort veroverde op de kruisvaarders, maar verder is er niets bekend over grote veldslagen op deze locatie.

Sommige bijbelgeleerden denken dat het eiland de Bijbelse haven van Etzion-Gaver was, maar dit staat nog ter discussie.

Terug naar bezienswaardigheden