Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoekenTaba: Sint Catharina klooster
Sint Catharina klooster:

Op slechts een uur rijden van Taba vind je één van de meest opvallende bezienswaardigheden van het Sinaï-schiereiland terug, namelijk het Sint Catharina klooster. Dit eeuwenoude klooster is volgens de overlevering gelegen aan de voet van de berg waar Mozes de braamstruiken zag branden en waar hij van God een openbaring kreeg van de 10 geboden. Deze gebeurtenis is een belangrijk feit voor zowel de Joodse als de Christelijke geloofsgemeenschap en het is dus niet verwonderlijk dat hier een bedevaartsoord en later dus een klooster ontstond.

St Catharina klooster

Het klooster zelf werd in de 6de eeuw van onze jaartelling gebouwd, tussen het jaar 548 en het jaar 565, in het midden van de Sinaï aan de voet van de Djebel Moesa (de Mozesberg) en bezit verschillende onschatbare verzamelingen manuscripten, relicten en iconen, enkel overtroffen door die van het Vaticaan. Het klooster werd opgericht op de plaats van een vroegere kapel, waar bedevaarders op zoek naar openbaringen van God samenkwamen.

Het klooster werd door keizer Jusitinianus I van Byzantium gebouwd om de monniken bescherming te bieden. Tot de schatten van het klooster behoren waardevolle handschriften uit de vroege geschiedenis van het christendom. Het meest waardevolle onderdeel daarvan was de Codex Sinaiticus, een bijbel uit de 4e eeuw. Vandaag is dit handschrift echter onderdeel van de verzameling van het Brittish Museum in Londen. De ingang van het klooster en de muren in het zuiden en westen zijn nog oorspronkelijk, de andere muren zijn na een aardbeving in de 14e eeuw herbouwd. De markante klokkentoren dateert uit 1871, de 9 klokken zijn een gift van Tsaar Alexander II

Icoon uit de collectie van het St Catharina klooster

Het klooster wordt gedomineerd door de Kerk van de Transfiguratie, ook wel St. Catharinakerk genoemd. De heiligste plaats van het klooster is de Kapel van het Brandende Braambos, recht achter het koor van de kerk (basiliek)De struik die hier nog te zien is schijnt een stek te zijn van het bijbelse braambos. Om het klooster tegen moslims te beschermen werd in 1106 een moskee opgericht.

De begraafplaats ligt in de boomgaard. Na verloop van tijd worden graven geruimd en de beenderen en schedels overgebracht naar het knekelhuis, gevestigd in de kapel van St. Triphonius. Dit moet je zeker gezien hebben!

Terug naar bezienswaardigheden